Andere activiteit kiezen?

Twiskeroute (16 km)

Ontdek de prachtige natuur rondom de hoofdstad. De Twiskeroute is de grote ronde van Het Twiske en loopt over of evenwijdig aan de hoge groene ringdijk.

De Twiskeroute is een themawandeling, uitgestippeld aan de hand van keuzepunten en maakt onderdeel uit van het  wandelnetwerk Noord-Holland. Je kunt de Twiskeroute ook lopen door de houten paaltjes met rode pijl te volgen.

Eindeloos wandelen in Het Twiske. De route loopt over verharde en onverharde paden en is geschikt voor jong en oud. Trek je wandelschoenen aan en geniet onderweg van de natuurschoon in het Roemersveld en in bosgebied Het Smaal. Werp een blik op de oeverzwaluwwand, de Stootersplas en bekijk de werking van de grondwaterpeilmeter. 

In het Roemersveld kun je Schotse Hooglanders tegenkomen en loop je door wilgen, meidoorns, vlieren en braamstruiken. In Het Smaal fladderen typische bosvogels om je oren, want de sperwer, zwartkop, Vlaamse gaai, tuinfluiter, de bonte specht en tjiftjaf vertoeven hier graag. De oeverzwaluwwand ligt op een eilandje in de Stootersplas en met je verrekijker kun je de honderden oever-, huis- en boerenzwaluwen goed bekijken. In april keren de eerste zwaluwen weer terug uit Afrika.

Onderweg trek in een boterhammetje? Pauzeer dan even op een van de banken op de route. Of maak een tussenstop bij Twiske Haven, Kiosk de Does, Zorgboerderij De Marsen, Pannenkoek de Appel of Paviljoen Het Twiske. Goed om te weten: Je hond mee mag aan de lijn. 

Routebeschrijving

Locatie