Andere activiteit kiezen?

Op je rijwiel door de polder (33 km)

De Zeevangroute gaat rondom het vroegere veeneiland de Zeevang en door een open polderlandschap met graslanden en langgerekte lintdorpen.

De Zeevangroute is een afwisselende fietsroute langs de randen van de polder Zeevang. Dit oude veenland is al in de 13e eeuw bedijkt en bestaat uit langgerekte graslanden met brede sloten, slingerende dijken en oude lintdorpen. De vele ‘braken’ langs de IJsselmeerdijk herinneren nog aan vroegere overstromingen. In het zuiden voert de route door het monumentale Zuiderzeestadje Edam.

Zeevang, de naam zegt al: ‘gevangen’ door de zee. In de loop van de 12e eeuw drong de woelige Zuiderzee overal het kwetsbare veenland van Waterland binnen. De kustlijn verschoof westwaarts, veenriviertjes werden vloedgeulen en verbreedden zich vervolgens tot heuse zeearmen. Zo ontstond een landschap van binnenzeeën en (schier)eilanden. De Zeevang was zo’n eiland, omsingeld door de Zuiderzee en de binnenzeeën van Beemster en Purmer.

Dit waterrijke polderlandschap is een belangrijke trekpleister voor eenden, ganzen en steltlopers die zich vol eten aan het voedzame gras tot ze klaar zijn voor de lange jaarlijkse reis naar het zuiden. Het gebied heeft daarom de status 'Natura 2000 gebied' gekregen. Je kunt hier soms de zeldzame kleine zwaan spotten en in juni en juli tref je met een beetje geluk een paar baltsende kemphanen. Het gebied is ook van groot belang voor grutto's die in grote aantallen broeden in de polder. De natuurliefhebber, en dan vooral de vogelaar, kan hier zijn of haar hart ophalen.

Route: 
vanaf station Purmerend kun je fietsen aan de hand van het Fietsknooppuntennetwerk van Laag Holland. Daarvoor volgt u de knooppunten: station Purmerend-26-28-4-9-11-10-33-83-64-97-95-13-28-26-station. Doorsteek via Warder: 10-63-64-97-95-13-28-26-station.

Locatie