Andere activiteit kiezen?

Langs hooihuizen en deftige kapiteinswoningen (8 km)

De Woudweerenroute gaat door vaarten en sloten, vanuit het pittoreske Broek in Waterland.

De economische geschiedenis van Broek in Waterland is goed terug te zien in de bebouwing van het dorp. Een groot deel van de Broekers verdiende lange tijd hun brood in de visserij en later in de veehouderij. Door overstromingen en veeziekten was het bestaan van de boeren soms hard. Een groot contrast met het leven van de rijke kapiteins en kooplieden uit Amsterdam die zich hier vestigden in de zeventiende eeuw. Sommige van de deftige huizen met prachtige interieurs zijn nog steeds te bezichtigen. Vanaf het water heb je goed zicht op de karakteristieke houten woningen met hun zachte pasteltinten. 

De graslanden rondom Broek in Waterland wemelen van het voedsel voor vogels. Grutto's boren met hun lange snalvels naar beestjes in de grond, kieviten en tureluurs zweven sierlijk door de lucht. Vanuit de boot gluur je onopvallend tussen de rietkragen door naar deze drukke bedoening in het veld.  

In de verte zie je de kerktoren van Watergang al. Via de boerenslootjes vaar je naar het kleine dorpje met zijn zwart geteerde hooihuizen aan de Dorpsstraat. 

Laat je verleiden door de traditionele bebouwing en de rijke natuur tijdens een vaartocht in Waterland. Je kunt een bootje huren bij Hotel-restaurant De Wegwijzer, in Watergang, of bij Kano- en fluisterbootverhuur Waterland.

Tip
Heb je nog tijd over na je vaartocht? De Broeker Kerk met haar oude plafondschildering is zeker een bezoekje waard. 

Locatie