Andere activiteit kiezen?

Seedyckroute (8 km)

De Seedyckroute is een rondwandeling vanuit Edam door de voormalige Zuiderzeestad, dwars door het boerenland en over de robuuste Zeedijk.

Je start de wandeling in het historische Edam. In de veertiende eeuw kreeg deze plaats stadsrechten en legde de stad een open verbinding naar de Zuiderzee via een havenkanaal. Sindsdien groeide en bloeide Edam, vooral door de visserij, walvisvaart, Oostzeehandel en scheepsbouw. Rond het jaar 1400 kwam daar nog de handel in de beroemde Edammer kaasjes bij. Door de aanleg van de Damsluis en de Zeesluis in 1569 verzandde de haven en raakte Edam haar positie als handelsstad kwijt. De route leidt je door het stadje, langs talrijke monumentale koopmanshuizen, de oude scheepswerf en de kaasmarkt. Natuurlijk koop je hier nog even een kaasje voor een lekkere picknick onderweg. 

Dan gaat de wandeling de open Zeevangpolder in: via een boerenlandpad loop je de graskruin van de oude zeedijk op. Verderop zie je het voormalige Fort bij Edam, onderdeel van de voormalige verdedigingslinie van Amsterdam. Vanaf de dijk heb je een geweldig uitzicht over het Markermeer.

Routebeschrijving

Locatie