Andere activiteit kiezen?

Molens, forten en vleermuizen (17 of 32 km)

De Stellingroute is een lange rondwandeling langs de Beemsterpolder en drie verschillende forten van de Stelling van Amsterdam.

Vanaf het station van Purmerend loop je naar de ringdijk, waar je goed zicht hebt op de Beemsterpolder.

Veel van de molens die hier vroeger stonden zijn inmiddels verdwenen, maar aan de overkant van het water zie je de Nekkermolen uit 1631 staan, die nog steeds in gebruik is. Neem ook een kijkje bij de inundatiesluis, die in 1890 is aangelegd om in geval van oorlog een deel van de polder onder water te kunnen zetten.

Vanuit de verte zie je eerst het Fort aan de Middenweg, dat tegenwoordig in handen is van Natuurmonumenten en door een vleermuiskolonie wordt bewoond. Vervolgens passeer je het Fort aan de Nekkerweg, dat is omgebouwd tot wellnessresort en nu Fort Resort Beemster heet. Het Fort benoorden Purmerend is zowel in de Eerste als in de Tweede Wereldoorlog gebruikt. Na de Tweede Wereldoorlog werden NSB'ers en collaborateurs hier gevangen gezet. Nu dient het koele gebouw met haar stevige muren als wijnopslag.

Eenmaal terug bij het startpunt, kun je een restaurant opzoeken in het centrum van Purmerend. Na afloop van deze behoorlijk stevige wandeling is een lekkere maaltijd wel verdiend. 

Het is mogelijk om de route in te korten tot een ommetje van drie kilometer in de vorm van een krakeling, langs de voormalige stadsgrachten en door de oude stad.

Routebeschrijving

Locatie