Andere activiteit kiezen?

Ontdek het land van Dik Trom (33 km)

De Zeevangroute trakteert de fietser op historisch landschap en authentieke dorpjes die de vele aanvallen van de Zuiderzee hebben weerstaan.

De route langs polders en door het monumentale Edam brengt je terug in de tijd. Zo was het dus, denk je als je door het decor van Kievits beroemde jeugdboek Dik Trom fietst. Dit is het Holland dat we van die ouderwetse leesplankjes kennen. En je bent er zo, want vanaf station Purmerend is het slechts vier kilometer fietsen naar het startpunt van de Zeevangroute.

Historie
De naam zegt het al: deze fietsroute leidt rond het vroegere eiland Zeevang, land dat was 'gevangen door zee'. In de loop van de 12e eeuw drong de woelige Zuiderzee overal het kwetsbare veenland van Waterland binnen. De kustlijn verschoof naar het westen en er ontstond een landschap van binnenzeeën en schiereilanden. Het eiland Zeevang werd omsingeld door de Zuiderzee en de binnenzeeën van Beemster en Purmer.

Natuur en cultuur
Het oude veenland van de -inmiddels- polder Zeevang is al in de dertiende eeuw bedijkt en bestaat uit langgerekte graslanden met brede sloten, slingerende dijken en oude lintdorpen. De vele ‘braken’ langs de IJsselmeerdijk herinneren nog aan de vroegere overstromingen. In het zuiden voert de route door het monumentale Zuiderzeestadje Edam. Onderweg kunnen vogelaars hun hart ophalen. ’s Winters wordt de polder bevolkt door smienten, goudplevieren, kolganzen en kleine zwanen.

Route
De Zeevangroute begint en eindigt in Kwadijk, op vier kilometer fietsen vanaf station Purmerend. Volg de fietsknooppunten 26-28-4-9-11-10-33-83-64-97-95-13-28-26. Doorsteek via Warder: 10-63-64-97-95-13-28-26. Onderweg ‘inhaken’ is natuurlijk mogelijk.

Locatie