Andere activiteit kiezen?

Toerist in eigen land (33 km)

De Gouwzeeroute leidt langs de wuivende rietkragen van de ringvaart rondom droogmakerij de Purmer, door historische stadjes aan de voormalige Zuiderzee.

Deze afwisselende fietstocht langs de randen van droogmakerij De Purmer en langs de Gouwzee is absoluut de moeite waard. Je fietst door het prachtige polderland en langs oeVanaf de hoge ring- en zeedijken heb je een prachtig zicht over de uitgestrekte polder De Purmer, het omringende oudere land en de spiegelende Gouwzee. Onderweg fiets je langs oude gemalen en door dorpen en stadjes die ooit aan de Zuiderzee lagen, zoals Edam, Volendam, Monnickendam en het voormalige eiland Marken. Een van de hoogtepunten is de overtocht per boot naar Marken met zijn houten huizen op werven. 

Voor vogels is de Gouwzee van onschatbare waarde. ’s Zomers worden de vochtige graslanden druk bezocht door weidevogels. Vanaf augustus bezoeken tienduizenden wintergasten het meer om er te rusten en naar voedsel te zoeken. Vooral eendensoorten, zoals de kuifeend, tafeleend, smient en brilduiker eten hier hun buikjes rond. Rust jezelf uit met een fototoestel en een verrekijker en waan je een toerist in eigen land!

Route:
Je rijdt van knooppunt naar knooppunt via het fietsknooppuntennetwerk Laag Holland. De route begint en eindigt net iets ten oosten van station Purmerend, maar je kunt natuurlijk ook ergens anders opstappen. Volg de fietsknooppunten: station Purmerend-26-28-94-95-97-98-99-56-3-5-23-31-30-26-station.

Wil je Via Marken en bootverbinding Volendam, volg dan vanaf knooppunt 99 de fietsknooppunten: 51-52-53-54-55-56-3-5-23-31-30-26-station Purmernd. Van eind maart t/m oktober: wwww.markenexpress.nl. Voor informatie over de vaartijden van de pontveren zie: www.voetveren.nl.

Locatie