Andere activiteit kiezen?

De Troeterroute (8 km)

Vanuit het karakteristieke dorpje Monnickendam loop je recreatiegebied Hemmeland in: een perfecte plek om je hond te laten uitrazen.

Monnickendammers worden ook wel ‘Troeters’ genoemd. De inwoners van vissersplaatsen langs het IJsselmeer kregen vroeger bijzondere bijnamen, ook wel als scheldnaam gebruikt. Troet is een soort gortepap die vroeger veel werd gegeten. Het was typische armeluiskost. Gelukkig kun je onderweg een heerlijk vers visje scoren, ook voor de hond! 

Ga terug in de tijd met deze fraaie rondwandeling door het voormalige Zuiderzeestadje Monnickendam, langs de Grote Kerk en het voormalig weeshuis. Op de Middendam zie je de zeventiende-eeuwse Waag met de damsluis en de achtiende-eeuwse sluiswachterswoning.

Daarna kun je even lekker uitwaaien op het schiereiland Hemmeland, met uitzicht op de Gouwzee. In de zomermaanden kun je uitrusten op de grasweiden, terwijl de hond speelt met zijn kameraden.

In het dagrecreatiegebied Hemmeland is een ‘losloopgebied'. Hier mag de hond vrij rond lopen. Tussen 1 april en 1 november is er een verbod voor honden langs de oostelijke strook van het gebied, dit is het gedeelte waar de mensen recreëren in de zomer. Meer informatie vind je op de website van Hemmeland.

Met de hond aan de lijn wandel je langs ’t Braakje, een eeuwenoud restant van een vroegere overstroming. Aan de overkant zie je de polder Verdeek waar verschillende weidevogels jaarlijks komen broeden. In de rietkragen kwettert de grote karekiet en langs de waterkant broeden de krakeend, de slobeend en de grauwe gans. Nog even genieten!

Routebeschrijving

Locatie