Andere activiteit kiezen?

Purmerlandroute (12,37 km)

Geniet van weidse vergezichten rond het moederdorp van Purmerend.

Op de Purmerlandroute verken je het open Purmerland tot in de noordkop van recreatiegebied Het Twiske. Je wandelt langs verschillende natuurgebieden waaronder het Ilperveld; een prachtig veenweidegebied. Ook kom je langs de Paterspoel en loop je door het noordelijke stukje van het Het Twiske. Onderweg kom je naast Purmerland ook langs de dorpen Ilpendam en Den Ilp. 

Je start bij het Startpunt TOP Purmerland van Wandelnetwerk Noord-Holland. Je kunt hier gemakkelijk parkeren. Vanaf het startpunt volg je tussen de knooppunten de groene pijlen. Bekijk voor specifieke informatie de routebeschrijving.

Routeboekje 

Voor de Purmerlandroute is een routeboekje ontwikkeld. Tijdens je wandeling vind je in het routeboekje meer informatie over de natuur, cultuur en historie van het gebied. Wist je bijvoorbeeld dat er bijna vijfduizend arbeiders werkte aan de aanleg van het Noordhollandsch Kanaal? Of dat schilder Anton Heyboer woonde in het dorp Den Ilp? Bekijk het routeboekje hieronder:

Volg je locatie in de app

Handig is ook de wandelapp van Wandelnetwerk Noord-Holland. Door in de app de locatievoorziening te accepteren, vind je altijd de juiste weg. Ook als er per ongeluk een routepaaltje mist.

Broedseizoen

Tussen de knooppunten 62 en 65 loop je op deze route over boerenland. Tijdens het broedseizoen tussen 15 maart en 15 juni is dit traject gesloten. Je kunt de route verleggen door vanaf knooppunt 62 via 63 naar het startpunt terug te lopen. De totale route is dan ongeveer één kilometer langer.