Andere activiteit kiezen?

Roemerroute (3,8 km) - leuk met het hele gezin

Een vlonderpad, Schotse hooglanders en polderbos. Deze wandelroute door het Twiske is leuk met het hele gezin.

De Roemerroute is een vrij korte wandeling van 3.8 km door Het Twiske. Je start bij het Startpunt Twiske Beheerkantoor van Wandelnetwerk Noord-Holland. Links van het gebouw vind je een informatiebord. Vanaf hier volg je de blauwe pijlen.

Het Roemersveld

Je start de route in het Roemersveld. Langs de schuur van het beheerkantoor ga je door een klaphek en stap je in een vrij open begrazingsgebied. Naast wilgen, meidoorns, vlieren en braamstruiken kun je hier ook Schotse Hooglanders tegenkomen. Met hun gegraas helpen deze indrukwekkende dieren de beheerder om het landschap open en gevarieërd te houden. Op die manier blijft het ook voor andere dieren en planten aantrekkelijk om hier te leven. 

Het Smaal 

Na het Roemersveld stap je door naar het Smaal; het bosgebied van Het Twiske. Je vindt er een grote hoeveelheid bomen en stuiken, zoals elzen, beuken, essen en grove dennen. Een mooie plek om in de herfst beukennootjes en wilde kastanjes te verzamelen. Het valt je misschien op dat er ook veel bomen op de grond liggen in dit gebied. Deze gekapte bomen zijn een rijke voedselbron voor allerlei dieren en planten, zoals insecten en paddenstoelen. Maar deze bomen bieden ook beschutting voor kleinere dieren zoals egels en muizen. Het is goed voor de natuur en daarom laten onze beheerders deze bomen dus liggen. Ligt er een op het wandelpad, dan leggen we die natuurlijk wel aan de kant.

Schoorlstrand

Na ongeveer twee kilometer wandel je richting het Schoorlstrand; een gezellig familiestrand van zand en gras. Vanaf de wandelvlonder heb je links een prachtig uitzicht over de uitgestrekte Stootersplas. Rechts heb je uitzicht op het brede strand. Voordat je de vlonder op loopt, kun je even van de route afwijken om het strand te bezoeken. Bouw hier bijvoorbeeld een zandkasteel of neem een plons in het water. Door de ballenlijn zie je precies waar het water ondiep is. Er is geen toezicht, dus wel goed opletten. En check altijd of de zwemwaterkwaliteit oké is. 

Nagenieten met wat lekkers

Na het vlonderpad ben je alweer bijna aan het eind van de route. Aan je linkerhand (direct aan de stootersplas) vind je op dit laatste stuk de restaurants Paviljoen Twiske en Twiske haven. Twee gezellige plekken voor hapje of een drankje. 

Routebeschrijving

De Roemerroute is onderdeel van Wandelnetwerk Noord-Holland. Bekijk de routebeschrijving. Handig ook is de wandelapp van Wandelnetwerk Noord-Holland. Met de app vind je altijd de juiste weg. 

Meer voor de kinderen

Hebben de kinderen na de wandeling nog energie over ? Ongeveer één kilometer ten zuiden van het Startpunt Twiske Beheerkantoor vind je de avonturenspeelplaats. Hier heb je pontjes, klimtorens, een buizenfort, een kabelbaan en nog veel meer.