Ontstaan van recreatiegebied Het Twiske

Publicatiedatum: 9 juli 2021

Recreatiegebied Het Twiske staat bekend als groene parel op steenworp van Amsterdam. Het is een geliefde plek voor ontspanning en er zijn veel recreatiemogelijkheden.

Recreatiegebied Het Twiske staat bekend als groene parel op steenworp van Amsterdam. Het is een geliefde plek voor ontspanning en er zijn veel recreatiemogelijkheden. Maar hoe is deze groene oase ten noorden van Amsterdam eigenlijk ontstaan? 

Van veenweiden tot rimboe
Het gebied ten noorden van Amsterdam heeft een lange geschiedenis waarin veel ingrijpend veranderd is. Oorspronkelijk bestond het land hier voornamelijk uit veenweiden, langs het riviertje Het Twiske dat de Wormer en het IJ met elkaar verbond. In de jaren ’30 besloot men het gebied in te polderen en te ontginnen om er tuinbouwgebied van te maken. Deze ontginning bleek echter kostbaarder dan gepland en werd eind jaren ’50 gestaakt. Dit deel van Noord-Holland werd in de volksmond ook wel ‘de Rimboe’ genoemd en het was erg in trek bij jacht- en visliefhebbers. 

Het ontstaan van de Stooterplas
De grond van bleek te zout voor tuinbouw en ook landbouw was gedoemd te mislukken. Veel delen waren al ingezaaid als grasland. Het werd tijd voor een nieuw plan: vanaf de jaren ’60 kreeg deze polder een ander doel. Er werd een diepe zandplas uitgebaggerd, omdat er onder meer voor de aanleg van de Coentunnelweg veel zand nodig was. Dit zand werd onder het veen en de klei van Het Twiske vandaan gehaald. Door deze zandwinning ontstond de Stooterplas, een plas van 90 hectare groot en 30 tot 35 meter diep. 

Plannen voor een recreatie- en natuurgebied
In ongeveer diezelfde periode ontstond ook het plan om op deze plek een recreatie- en natuurgebied aan te leggen. Er was in die tijd namelijk veel behoefte aan ruimte voor recreatie bij grote steden als Amsterdam, Zaanstad en Purmerend. In 1972 startte de aanleg van het huidige Twiske, met de Stooterplas als kern van het gebied.

Het uitgangspunt was niet alleen een geliefd recreatiegebied te creëren, natuurbehoud nam hierbij ook een belangrijke plaats in. Bij de aanleg werd het riviertje Het Twiske opnieuw gegraven, hierdoor breidde men het wateroppervlak van het gebied uit tot 200 hectare. 

Favoriete plek voor velen
De combinatie tussen recreatie en natuur is zeer goed geslaagd. En wat ook heel bijzonder is: vandaag de dag ziet Het Twiske eruit alsof het nooit anders is geweest! Waar ooit verwoede pogingen zijn gedaan van een veenmoeras landbouwgrond te maken, tref je nu een afwisselend landschap, met rietzomen, schrale graslanden, sloten, plasjes, oevers en bosjes.

Van verwilderd en somber terrein tot favoriete plek voor velen. Ontstaan door mensenhanden en zeer geslaagd als rust- en recreatieoord.