Volg een cursus en help de weidevogels in Waterland en de Zaanstreek

Publicatiedatum: 27 februari 2018

Volg een cursus en help de weidevogels in Waterland en de Zaanstreek

Binnen enkele weken bevolken kieviten, scholeksters, tureluurs en grutto’s onze akkers en weilanden. Om deze vogels te behouden, dienen ze goed beschermd te worden. Landschap Noord-Holland is daarom op zoek naar vrijwilligers die hun steentje bij willen dragen. Nieuwe vrijwilligers doen eerst de basiscursus ‘weidevogelbescherming’. Tijdens deze cursus van twee avonden en een veldochtend maakt men kennis met de meest voorkomende weidevogels en het werk als weidevogelbeschermer.

Weidevogels in kaart brengen

Inventariseren is de basis van de bescherming van weidevogels. Met een verrekijker wordt het gedrag van de vogels bekeken. Alleen als het nodig is, worden stokjes bij nesten gezet en kuikens beschermd. Alle gegevens over het gedrag worden digitaal ingevoerd, zodat duidelijk is waar de weidevogels zich bevinden. Boeren kunnen daar hun werkzaamheden op aanpassen.

Boerenlandvogelkenner

Na de basiscursus is men in staat zelfstandig of in groepsverband de verschillende soorten vogels van het boerenland te inventariseren. De cursisten dienen na de basiscursus van half maart t/m half juni beschikbaar zijn. De nieuwe vrijwilligers worden in overleg met de Agrarische Natuurvereniging Water, Land en Dijken bij een groep ingedeeld. De cursus is voor jong en oud, voor iedereen met interesse voor de natuur en het landelijk gebied. Voor de cursus is geen bestaande kennis vereist.

Data en locatie

De basiscursus start op dinsdagavond 6 maart in zaal Concordia te Purmerend. Aanmelden is verplicht. Na de theorie volgt begeleiding in het veld. Kijk op www.boerenlandvogels.nu voor meer informatie.

foto: Grutto van Gerard Bos


Meer nieuws