Twiskemolen laat wieken weer draaien

Publicatiedatum: 8 mei 2018

Twiskemolen laat wieken weer draaien

De restauratie van De Twiskemolen in recreatiegebied Het Twiske is klaar, want op 8 mei is de gerestaureerde kap op de molenromp bevestigd en zijn nieuwe wieken geplaatst. De Twiskemolen is hierdoor weer in oude staat hersteld. De molen kan weer gaan werken en doen waar de molen voor bedoeld is, namelijk het bemalen van de grote Twiskepolder. Met de wieken wordt het polderwater dan door de molenaar zoveel mogelijk op peil gehouden.

In 2016 werd deze uit 1541 gedateerde poldermolen ernstig getroffen door een zware windhoos tijdens een heftige herfststorm. Hierdoor liep de molen grote schade op aan de wieken en de kap. De kap en de wieken zijn eraf gerukt en gebroken met grote financiële schade als gevolg. De poldermolen was zodanig ontzet dat hij zijn werk niet meer kon doen. In 2017 is gestart met het herstel van de Twiskemolen en de restauratiewerkzaamheden zijn uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf.

De Twiskemolen is een achtkantige rietgedekte binnenkuier en eigendom van het recreatieschap Twiske-Waterland. De Twiskemolen is een rijksmonument.


Meer nieuws