2020 Twiske teken

Controleer op teken na een bezoek aan het groen

Publicatiedatum: 20 april 2021

Ga je even naar buiten in het groen? Controleer dan achteraf je lichaam en kleding op teken.

Bezoek je graag de mooie natuur in Het Twiske. Vergeet dan niet bij thuiskomst een tekencheck te doen.

Week van de Teek
Het is de Week van de Teek: een goed moment om je kennis over de teek op te frissen! Teken kunnen namelijk ziektes overbrengen. Zoals elk jaar vindt daarom de 'week van de teek' plaats om je te informeren over de risico’s van tekenbeten en het voorkomen ervan. De Week van de Teek is dit jaar van 19 t/m 23 april.

Teken actief
Teken zijn er het hele jaar door. Zodra de temperatuur boven de 7°C komt, kunnen ze actief worden. De meeste mensen worden gebeten in de periode van maart t/m oktober. Jaarlijks lopen ruim 1 miljoen mensen een tekenbeet op. Een teek moet je snel verwijderen, want ze kunnen besmet zijn met ziekteverwekkers. Je kunt er de ziekte van Lyme door krijgen.

Wat doe je bij een tekenbeet
Een teek lijkt op een plat spinnetje. Het lijkt eerst een zwart puntje maar na een paar dagen zwellen ze op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt. Teken hebben de voorkeur voor de liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, de randen van uw ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Uit onderzoek van Tekenradar.nl is gebleken dat de teek zich bij kinderen vaker op het hoofd en in de nek vast bijt.  Een teek kun je verwijderen met een pincet, maar er zijn ook speciale tekenpennen en –kaarten te koop. Hoe je een teek het best kunt verwijderen lees je hier.

De schapenteek
De schapenteek (Ixodes ricinus) komt in Nederland het meeste voor. Ze komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Daar leven ze in hoog gras en tussen bladeren. Teken leven van bloed van dieren of soms van mensen. Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed.

.

.


Meer nieuws