Jaarlijkse onderhoudsbeurt oeverzwaluwwand in Het Twiske

Publicatiedatum: 25 maart 2021

De oeverzwaluwwand op het eiland in de Stootersplas wordt jaarlijks geïnspecteerd en daar waar nodig opgeknapt. Ook dit jaar.

Onderhoudswerkzaamheden
Gaten worden in de wand gevuld met leemzand om de oeverzwaluwen straks een goede broedplaats en een fijn zomerverblijf aan te bieden. De werkzaamheden worden gecombineerd met onderhoud aan de nabij gelegen twee ijsvogelwandjes. Bij één van de twee wandjes is de zitstok voor de ijsvogels hersteld, zodat de ijsvogels weer rustig kunnen zitten en speuren naar voedsel.

Oeverzwaluwand
Diverse zwaluwsoorten gaan in april weer op reis na hun overwintering in Afrika. Sommige vogels maken graag een tussenstop in Het Twiske en maken daar gebruik van de oeverzwaluwwand. Deze wand is special gecreëerd om een tekort aan broedplaatsen te compenseren en daar wordt  met veel plezier gebruik van gemaakt door vele stelletjes. Geïnteresseerd in hoeveel vogels gebruik maken van de oeverzwaluwwand? Tegenover de wand staat een kast met informatie en kun je de tellingen bekijken van alle voorafgaande jaren. De oeverzwaluwwand staat sinds 1992 in Het Twiske.

Vogelbeschermingswacht Zaanstreek
De vrijwilligers van de vogelbeschermingswacht Zaanstreek beheren en onderhouden de oeverzwaluwwand met ondersteuning van het recreatieschap Twiske-Waterland. Ook nemen zij de vogeltellingen voor hun rekening.

 2021 oeverzwaluw stoppen gaten // 2021_oeverzwaluw_stopppen_van_de_gaten.jpg (65 K)


Meer nieuws