2021 smientje

Stootersplas in de winter geliefd bij mens en dier

Publicatiedatum: 11 december 2023

De Stootersplas is in de winter geliefd bij watersporters. Ook veel (trek)watervogels maken in deze periode graag gebruik van dit water.

Er overwinteren op de Stootersplas duizenden vogels, vooral veel Smienten zijn hier te vinden. Deze vogels zijn heel erg gevoelig voor allerlei verstoringen. Elke keer als zij schrikken, vliegen ze op. Hierdoor verbruiken de vogels onnodig energie. En die energie hebben Smienten juist hard nodig om voedsel te zoeken, zodat ze voldoende kracht en vet hebben om begin april de overtocht naar Scandinavië te kunnen maken. Wij vragen watersporters dan ook om hier rekening mee te houden en afstand te houden tot de vogels. langs de Stootersplas zijn borden geplaatst met het verzoek aan bezoekers om de smienten niet te storen. 

Stootersplas en vogels 
Van oktober tot april overwinteren duizenden watervogels op de Stootersplas. Het water in de plas is in het midden erg diep, dat maakt de kans klein dat de plas dicht vriest. Hierdoor is dit voor veel soorten vogels de ideale plek voor de winter. De vogels kunnen in alle rust voedsel zoeken zodat ze na de winter genoeg energie hebben om de terugvlucht naar het noorden te maken.

Vogelobservatiewand in Het Twiske
Vanuit de vogelobservatiewand aan de noordzijde van de Stootersplas is er goed zicht op de plas en de watervogels. Vogelliefhebbers kunnen genieten van de aanblik van duizenden smienten. Andere voorkomende soorten zijn de kuifeend, slobeend, tafeleend en diverse soorten ganzen.


Meer nieuws