Over de organisatie

Recreatieschap Twiske-Waterland is de bestuurlijke organisatie die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en het beheer van het prachtige Twiske. In opdracht van het Recreatieschap Twiske-Waterland wordt recreatiegebied Het Twiske beheerd door Recreatie Noord-Holland. Centraal hierbij staat dat alle bezoekers van het recreatiegebied naar hartenlust van de bijzondere omgeving kunnen genieten.

Over Recreatieschap Twiske-Waterland

Het recreatieschap Twiske-Waterland is een samenwerkingsverband van de provincie Noord-Holland en de gemeenten Amsterdam, Beemster (fusie met Purmerend met ingang van 1 januari 2022), Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan,  Purmerend, Waterland, Wormerland en Zaanstad. Het schap zet zich in voor een goede balans tussen natuur, landschap en recreatie in dit waardevolle en divers gebied. Een gebied dat blijvend van waarde is voor natuur en de mens die er zijn brood verdient en geniet van de omgeving. 

De gebieden in beheer

Twiske-Waterland bestaat uit de gebieden Het Twiske en Waterland. Het vaak bezochte recreatie- en natuurgebied Het Twiske ligt op zo’n 15 minuten fietsafstand van Amsterdam en beslaat een grootte van 650 hectare. Daarvan is ongeveer 120 hectare dagrecreatie. De centraal gelegen Stootersplas met een oppervlakte van 200 hectare is een belangrijke overwinteringsplaats voor watervogels zoals de smienten.

Het gebied Waterland beslaat een oppervlakte van 31.000 hectare. De meer dan 1300 kilometer aan wandel-, fiets- en vaarroutes tussen de steden en in de uitgestrekte veenweidengebieden en droogmakerijen worden het hele jaar door intensief gebruikt. In het uitgestrekte polderlandschap van Waterland kun je heerlijk fietsen, wandelen en varen. 

Het recreatieschap Twiske-Waterland zorgt voor onderhoud, exploitatie en beheer van Het Twiske. In Waterland is het beheer  en onderhoud vooral gericht op routes. Door ontwikkeling en samenwerking met lokale en regionale partners, vrijwilligers en ondernemers neemt het aantal nieuwe routes en routbeschrijvingen jaarlijks toe. Denk hierbij aan het Wandelnetwerk Noord-Holland en het Sloepennetwerk Laag-Holland.

Over Recreatie Noord-Holland

Noord-Holland heeft prachtige recreatiegebieden met veel mogelijkheden. Recreatie Noord-Holland is de uitvoeringsorganisatie van de verschillende recreatieschappen, en houdt zich in opdracht van die schappen bezig met het beheer en de ontwikkeling van deze groene gebieden. De organisatie helpt hierbij de omgeving aantrekkelijk te houden, zodat iedereen hier van rust, natuur en recreatie kan genieten. Bekijk de onderstaande video om meer te weten te komen over Recreatie Noord-Holland. 

Lees meer over de leukste recreatiegebieden in Noord-Holland.

Wil je werken voor het Recreatieschap Twiske-Waterland of een van de andere mooie gebieden? Bekijk de vacatures bij Recreatie Noord-Holland.