Andere activiteit kiezen?

Kogen- en brakenroute (10,6 km)

Is Noord-Holland vlak? Op de Kogen- en brakenroute bij Oosthuizen is het hoogteverschil tussen de dijken en kogen soms wel 10 meter!

De Kogen- en brakenroute is een wandeling van 10,6 km. Vanuit Oosthuizen wandel je door de polders naar de dorpen Beets, Schardam en Etersheim. Onderweg heb je een prachtig uitzicht over Werelderfgoed De Beemster en loop je langs en door 2 kogen en braken. Tussen Etersheim en Oosthuizen wandel je over boerenland en kom je twee trekpontjes tegen. Geniet van al het moois om je heen!

Je start bij het Startpunt TOP Oosthuizen van Wandelnetwerk Noord-Holland. Je kunt hier gemakkelijk parkeren. Vanaf het startpunt volg je tussen de knooppunten verschillende kleuren pijlen. Bekijk voor specifieke informatie de routebeschrijving.

Routeboekje 

Voor de Kogen- en brakenroute is een routeboekje ontwikkeld. Terwijl je wandelt vind je in het routeboekje meer informatie over de natuur, cultuur en historie van het gebied. Wist je bijvoorbeeld dat de kerkklok van het dorp Beets tijdens de Tweede Wereldoorlog in een andere provincie was opgeslagen? Of dat het dorp Etersheim niet altijd op de huidige locatie heeft gelegen?  Bekijk het routeboekje hieronder:

Volg je locatie in de app

Handig is ook de wandelapp van Wandelnetwerk Noord-Holland. Door in de app de locatievoorziening te accepteren, vind je altijd de juiste weg. Ook als er per ongeluk een routepaaltje mist.

Broedseizoen

Tussen de knooppunten 1, 18 en 50 loop je op deze route over boerenland. Tijdens het broedseizoen tussen 15 maart en 15 juni zijn deze trajecten gesloten. In deze periode kun je deze route afronden door vanaf knooppunt 17 naar 50 te wandelen.