Beleef de herfst in Het Twiske!

Publicatiedatum: 12 oktober 2021

In de herfst verandert Het Twiske meerdere malen van gedaante en is het een komen en gaan van (tijdelijke) gasten.

Terwijl de bomen begin oktober nog prachtig worden gesierd door hun bruin, oranje en rood getinte bladeren, zijn ze eind deze maand hun blad bijna helemaal verloren. Eén voor één poppen de paddenstoelen uit de zwarte aarde. Verschillende soorten zwammen komen tevoorschijn en steken boven de met bladeren bedekte bodem uit. Dit is écht herfst! Toch krijg je op een mooie oktoberdag het gevoel alsof het voorjaar in aantocht is. Vanuit de bomen en struiken trakteren de roodborstjes en winterkoninkjes je namelijk op hun mooiste lied.

Maar de roodborstjes en winterkoninkjes krijgen concurrentie. In deze tijd van het jaar komen steeds meer trekvogels naar Het Twiske om te overwinteren. Zo krijgen de slobeenden in De Vennen gezelschap van de wintertaling en strijken duizenden smienten neer in de Stootersplas. En bij de oeverzwaluwwand is het in november een drukte van jewelste. En de vleermuizen en egels? Die houden het voor gezien en gaan in diepe winterslaap.

Het is een prachtig gezicht om een landschap zo te zien veranderen! De herfst is dan ook de het perfecte seizoen voor een heerlijke wandeling door Het Twiske. Wandel bijvoorbeeld de Marsenroute (8 km) of Honderd Morgenroute (7 km) en beleef het zelf!


Meer nieuws