Banner zwerfafval Het Twiske

Je geniet toch veel meer in een schoon recreatiegebied?

Publicatiedatum: 20 juli 2021

Recreatieschap Twiske-Waterland campagne om zwerfafval te voorkomen. 

Recreëren in eigen land is weer populair. Vanwege de Coronamaatregelen bleven in 2020 totaal zo’n 5,9 miljoen recreanten in eigen land en dat is bijna een kwart meer ten opzichte van de jaren daarvoor. Velen bezochten dan ook recreatiegebied Het Twiske. Ze ontdekten dat het op een zonnige dag heerlijk genieten is van water, strand, ligweides en terrassen. De drukte bracht ook veel afval met zich mee. De  onzeker zomerperiode door aangescherpte maatregelen zorgt voor velen opnieuw voor een vakantie in eigen land. Daarom starten de vijf recreatiegebieden van Recreatie Noord-Holland gezamenlijk een zwerfafvalcampagne. Hierin maken ze de bezoekers bewust van medeverantwoordelijkheid voor een schoon recreatiegebied.

Iedereen verwacht schoon
Een schoon recreatiegebied in de buurt lijkt zo vanzelfsprekend. Schoon zorgt voor optimaal genieten. Zonnen, voetballen of zwemmen met troep van anderen om je heen: dat wil niemand! Het is ook nog eens gevaarlijk en schadelijk voor dieren en planten. Iedereen kan eenvoudig meehelpen om een strandje, ligweide of wandelpad schoon te houden.

Maak van je afval geen zwerfafval!
Daarom start Recreatieschap Twiske-Waterland een bewustwordingscampagne met de oproep om mee te helpen de gebieden zwerfafvalvrij te houden. Bij de entrees en op andere plaatsen in de gebieden staan banners met wisselende thema’s: spelen, zwemmen, picknicken, zonnen. In de speciale campagnefilm benoemt Mevrouw Ilse Zaal, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland en bestuurslid van een aantal recreatieschappen, het belang van schone recreatiegebieden en de gevolgen van zwerfafval op leefbaarheid en milieu. Boswachter Jelle de Bruijn laat zien hoe je eenvoudig je afval in verschillende bakken kan opruimen.

Promotie in het gebied
Tijdens warme zomerdagen trekt de Zwerfafvalkaravaan langs de verschillende recreatiegebieden. Het promoteam gaat met recreanten in gesprek over zwerfafval en biedt afvaltasjes aan. Zo hoopt het recreatieschap de bezoekers te motiveren afval te deponeren in de afvalbak.

Positieve campagne
Het recreatieschap voert op een positieve manier de zwerfafvalcampagne. Immers, mensen komen voor een fijne dag recreëren en daar past natuurlijk geen belerend vingertje bij. De nadruk ligt daarom op genieten in een schoon gebied, waar geen plaats is voor zwerfafval. ‘Genieten is fijner zonder rommel om je heen. Maak van je afval geen zwerfafval. Gooi je afval daarom in de afvalbak!

De zwerfafvalcampagne voeren we in onze vijf recreatiegebieden:

Alkmaarder- en Uitgeestermeer

Geestmerambacht/Park van Luna

Groengebied Amstelland

Spaarnwoude

Twiske – Waterland


Meer nieuws