Wandelnetwerk Noord-Holland in Twiske-Waterland

Ontdek de bijzondere verhalen van Waterland: Vier nieuwe online wandelrouteboekjes

Publicatiedatum: 20 december 2023

Het Waterlandse landschap barst van de bijzondere verhalen en leent zich perfect voor de mooiste wandelingen.

Om het wandelen door Waterland nog leuker te maken heeft recreatieschap Twiske-Waterland vier gloednieuwe online routeboekjes ontwikkeld. Deze wandelroutes – verrijkt met informatie over natuur, cultuur en historie– nemen je mee langs de mooiste locaties, terwijl je onderweg meer te weten komt over het gebied.

Ontdek de kogen en braken
Degene die denkt dat Nederland vlak is heeft het goed mis. Op de Kogenroute (10,7 km) door de Zeevang ervaar je pas echt hoe laag dit stukje Holland ligt. Wandelend door het landschap krijg je op maar liefst tien plekken meer informatie over de invloed van de voormalige Zuiderzee, de natuur, het verdronken dorp Etersheim en meer.

Volop natuur vlakbij Purmerend
De Purmerlandroute (12,37 km) start niet ver van de wijk Weidevenne in Purmerend. Vanaf Toeristisch Overstappunt Purmerland neemt deze route je mee door en langs de mooiste natuur- en recreatiegebieden. Lees onderweg de verhalen in het routeboekje en maak kennis met de bijzondere verhalen van onder andere Groengebied Purmerland, veenweidegebied Het Ilperveld en recreatiegebied Het Twiske.

Rondje Volgermeer- en Burkmeerpolder
Vanuit het pittoreske Broek in Waterland leidt het rondje Volgermeer- en Burkmeerpolder (7,57 km) je door en langs deze twee gebieden. Terwijl je wandelt door de Volgermeerpolder vind je in  routeboekje meer informatie over de geschiedenis van dit gebied. Zo kom je erachter dat er in de Volgermeerpolder turf werd gewonnen en het gebied jarenlang werd gebruikt als vuilstortplaats. Verder vertellen de vertelpunten hoe het landschap is ontwikkeld tot een uniek natuurgebied met een diversiteit aan flora en fauna.

Werelderfgoed in het kwadraat
De wandelroute ‘Werelderfgoed in het kwadraat’ voert je door maar liefst twee werelderfgoederen: Droogmakerij de Beemster én de Stelling van Amsterdam (onderdeel van de Hollandse Waterlinies). Van stolpboerderijen en forten tot weidse uitzichten en boerderijwinkeltjes, je komt het allemaal tegen. Om de wandeling nog leuker te maken, vertellen de verhalen in het routeboekje je meer over deze twee bijzondere werelderfgoederen.

Deze wandelroutes en routeboekjes vind je op www.wandelnetwerknoordholland.nl en www.twiske-waterland.nl

Bovenstaand artikel is geschreven door Bureau Toerisme Laang Holland en staat ook in de herfsteditie 2023 van het magazine 'Dagje uit in Laag Holland' van Bureau Toerisme Laag Holland. 


Meer nieuws