Twiskemolen lid van het geheim genootschap van fluisterende molens

Publicatiedatum: 20 mei 2021

De Twiskemolen is op 19 mei toegetreden tot het geheim genootschap van fluisterende molens

Erik Heinrich, wethouder Landsmeer en bestuurslid recreatieschap Twiske-Waterland, overhandigde hiervoor een certificaat van deelname aan het molenaarsechtpaar Marcel en Marijke Koop van de Twiskemolen. Een certificaat in de vorm van een gedicht. Dit was ook het startsein voor het live gaan van de podcast over de Twiskemolen en het lanceren van de nieuwe fietsroute 'Zaanstreek route' in de vorm van een app. Aan deze nieuwe fietsroute ligt o.a. de Twiskemolen.

Het Project geheim genootschap van fluisterende molens is één van de projecten in het kader van het themajaar 'Ode aan het Landschap in Noord-Holland'. Het landelijk themajaar zet in op enkele tientallen bijzondere projecten waarbij altijd het landschap centraal staat, de diversiteit van het landschap het thema is en verbintenis tussen mensen en natuur wordt gezocht. In totaal doen 22 molens aan dit project mee, waarvan 21 in Noord-Holland staan en 1 in Utrecht. Het is één van de projecten van het team ‘Ode aan het landschap NH’.

Verhalen fluisterende molens
De molens vertellen samen met mensen het verhaal van het omringende veranderende landschap in het verleden, heden en de toekomst. De verhalen over de molens en hun omgeving zijn opgenomen in podcasts. In de podcast over Twiskemolen en het gebied zijn o.a. de locatiebeheerder van recreatiegebied Het Twiske en de molenaar van de Twiskemolen te horen.

Podcasts en fietsroutes
Totaal zijn er 7 fietsroutes ontwikkeld langs de molens van het 'geheim genootschap fluisterende molens’ met veel en leuke bezienswaardigheden onderweg. Via een podcast ontdekt de recreant van alles over het Noord-Hollands landschap. Bij het maken van 22 podcast (elke molen heeft een eigen podcast) zijn columnist, schrijver en journalist Roos Schlikker en zanger Huub van der Lubbe van de Dijk betrokken.

Gefaseerde uitrol project
In de periode van 8 tot 21 mei publiceert het team ‘Ode aan het landschap NH’ alle 22 podcasts, lanceren zij de 7 fietsroutes en de videoclip met het molenlied. In de videoclip zijn alle deelnemende molens van het genootschap te zie zijn. Ook zijn in de videoclip mooie beelden te zien van de Twiskemolen.

Meer informatie
Meer informatie over het project ‘geheim genootschap van fluisterende molens’ is te vinden op www.fluisterendemolens.nl. Ook de podcast van de Twiskemolen en de nieuwe fietsroute staan op deze site.

Twiskemolen 
De Twiskemolen is een monumentale poldermolen, die de grote Twiskemolen bemaalt en die je kunt zien vanaf het Luijdendijkje. Rondom het molenerf beheert de vrijwillige molenaar ook een stuk natuurgebied. Dit gebied noem je molenbiotoop en hier mogen geen hoge bomen staan om een een goede windvang van de molen te garanderen. Kijk op www.twiskemolen.nl

Fotobijschrift: wethouder Erik Heinrich (wethouder Landsmeer en bestuurslid recreatieschap Twiske-Waterland) overhandigt het certificaat aan Marcel en Marijke Koop van de Twiskemolen.


Meer nieuws