De Twiskemolen neemt deel aan de Open Monumentendag 2022 op zaterdag 10 september.

Publicatiedatum: 23 augustus 2022

De Open Monumentendag 2022 is in het weekend van 10 en 11 september 2022.

De Twiskemolen opent op zaterdag 10 september 2022 zijn toegangshek en bezoekers kunnen de oude tandwieltechniek op de begane grond van de molen bewonderen. Ook de molenwieken draaien die dag en bij voldoende windkracht bemalen zij de polder met de omvangrijke vijzel. Op het erf staan tientallen informatiebordjes met  'molen-draait-door-weetjes" over o.a. de monumentale molen, het cultuurhistorische erf en de molenbiotoop. Het molenaarsgezin geeft die dag ook informatie over de bemaling van de polder en staat klaar om je vragen te beantwoorden.

Twiskemolen
In Het Twiske staat de Twiskemolen, een monumentale poldermolen, die de grote Twiskepolder bemaalt en die je kunt zien vanaf het Luijendijkje.De Twiskemolen, een achtkantige rietgedekte binnenkuier, is één van de weinige poldermolens in Nederland nog echt in bedrijf. De vrijwillige molenaar probeert zoveel mogelijk met de wind het polderwater op peil te houden. De molen is een rijksmonument.

Molenbiotoop
Rondom het molenerf beheert de vrijwillige molenaar ook een stuk natuurgebied. Dit gebied noem je molenbiotoop en hier mogen geen hoge bomen staan om een goede windvang van de molen te garanderen. Bij het beheer van de molenbiotoop krijgt de molenaar hulp van Nederlandse Landgeiten, een zeer oud Nederlands geitenras. De geiten eten vooral houtig gewas.

Meer weten over de Twiskemolen? Kijk  op www.twiskemolen.nl


Meer nieuws