2022 campagne met elkaar onderweg

Met elkaar onderweg.

Publicatiedatum: 27 juli 2022

Op weg naar weggebruikers die meer rekening houden met elkaar.

In mei 2022 is een nieuwe, regionale campagne 'Met elkaar overweg' gelanceerd in de 14 gemeenten van de vervoerregio Amsterdam, ook Het Twiske doet mee met de campagne.

Aanleiding voor deze campagne
Het is steeds drukker op onze wegen en paden. En er is een steeds grotere verscheidenheid aan weggebruikers die vaak tegelijk op weg zijn. Dit leidt regelmatig tot onderlinge frustraties, irritaties en in het ergste geval zelfs tot ongelukken. Met de campagne ‘Met elkaar overweg’ wil Vervoerregio Amsterdam nu een bredere groep weggebruikers aanspreken. 

Meer rekening houden met elkaar
Doel van de campagne is om diverse weggebruikers aan te sporen om rekening te houden met elkaar. De campagne is gericht op álle weggebruikers. Van wielrenners tot automobilisten, gewone fietsers, maaltijdbezorgers, hardlopers, hondenuitlaters, motorrijders, e-bikers. En zo zijn er tegenwoordig nog veel meer soorten weggebruikers.

Iedereen verdient z’n plek op de weg
Het gaat vaak goed, maar soms zitten weggebruikers elkaar in de weg. Grote groepen wielrenners die hard langs wandelaars rijden. Fietsers die moeten opletten als er weer een snelle maaltijdbezorger langskomt. Bezorgers die op hun beurt weer vinden dat ‘trage’ verkeersdeelnemers ze in de weg staan. En zo zijn er nog veel meer conflictsituaties te bedenken. We moeten met z’n allen nou eenmaal over de weg. Hoe fijn zou het zijn als we ook met z’n allen goed overweg kunnen?

Verkeersveiligheid vergroten door gedragsverandering
Het doel van de campagne is om weggebruikers bewust te maken van de ruimte die ze innemen op de weg, dat ze die moeten delen met anderen, en dat ze hun gedrag daarop moeten aanpassen. Zodat uiteindelijk de verkeersveiligheid verbetert, voor iedereen. Dus: meer rekening houden met elkaar, respect tonen, regels naleven… elkaar de ruimte gunnen. Het thema ‘Met elkaar overweg’ benadrukt het gezamenlijke aspect. Het verwijst naar het gezegde ‘goed met elkaar overweg kunnen’, en ook naar het letterlijk met elkaar op de weg zijn.

Opvallende campagne met gesplitste beelden
In de campagne wordt in elke communicatie-uiting een gesplitst beeld getoond. Hier komen twee doelgroepen in het midden samen tot ‘één persoon’. Hiermee wordt benadrukt dat beide doelgroepen gelijkwaardig aan elkaar zijn: wat voor de ene groep geldt, geldt ook voor de andere. En dit laat ook nog eens zien dat elke weggebruiker verschillende rollen kan vervullen. Boven elke uiting staat de tekst ‘We willen allemaal…’. Het vervolg van deze zin verschilt per duo en benadrukt het gedeelde reisdoel. 

Promotie door straatreclame
De route wordt onder aandacht gebracht door middel van milieuvriendelijke krijt-uitingen op de weg. Afhankelijk van de weersomstandigheden blijft deze opvallende boodschap twee maanden tot een jaar zichtbaar.

Gun elkaar de ruimte! Op die manier kunnen we met elkaar overweg.
Meer weten over de campagne? Bekijk hier dan deze website: www.verkeerenmeer.nl/campagnes/met-elkaar-overweg/


Meer nieuws