2020 eikenboomprocessierups

Eikenprocessierups

Publicatiedatum: 9 juni 2020

Het is zover: de eikenprocessierupsen komen weer uit hun eitjes. Vanaf mei kunnen de behaarde rupsen overlast bezorgen

Overlast eikenprocessierups
De eikenprocessierups heeft kleine pijlvormige brandhaartjes, die bij contact met de huid vervelende reacties kunnen veroorzaken. Dit kan zich uiten in de vorm van huiduitslag, jeuk maar ook irritatie aan de ogen en de luchtwegen. Zowel mensen als dieren kunnen hier flink last van krijgen. De overlast begint doorgaans in mei: let dus goed op en zorg dat je uit de buurt van de eikenprocessierups blijft.

De maatregelen in Het Twiske op een rijtje
Er wordt nauwkeurig in de gaten gehouden waar de rupsen zitten en in welk stadium ze zijn. Wanneer de rupsen nesten gaan vormen, worden deze verwijderd uit de bomen op intensieve recreatieterreinen, zoals op de groenstranden en dagkampeerterreinen. Ook worden nesten verwijderd uit eikenbomen die staan aan drukke wegen, ruiterpaden en kruisingen van fietspaden. Bomen met eikenprocessierupsen worden na melding afgezet met rood-wit lint en er worden waarschuwingsborden geplaatst. Ook al zijn rupsen  weggehaald, betekent dit nog niet dat het gevaar volledig is geweken: men moet allert blijven.

Hulp van vogels 
In Het Twiske zijn 2 jaar geleden 20 nestkastjes opgehangen, waarin koolmeesjes kunnen broeden en wonen. Het bieden van broedgelegenheid aan deze vogels kan helpen in de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups. Vogelsoorten zoals de koolmees eten namelijk graag dit soort rupsen. De koolmees heeft dagelijks 30 tot 40 eikenprocessierupsen op het menu staan en is de natuurlijke vijand van deze rupsensoort. De nestkastjes zijn gemaakt van gecertificeerd en duurzaam hout.

Waar komt de naam ‘eikenprocessierups’ vandaan?
De rupsen gaan ‘s nachts in een lange rij, ofwel ‘in processie’, op zoek naar verse eikenbladeren. Vandaar dat zij deze naam hebben gekregen. Na een paar weken ontpopt de eikenprocessierups zich tot een eikenprocessievlinder (nachtvlinder). Deze vlinder vliegt vanaf eind juli tot in september.

Meer informatie over de eikenprocessierups 
Kijk op de website van het RIVM voor meer informatie over de rups of wat te doen wanneer je in aanraking bent gekomen met brandharen.


Meer nieuws