Het zwemseizoen is begonnen in Het Twiske!

Publicatiedatum: 1 mei 2022

Ben je van plan om lekker te gaan zwemmen in natuurwater? Kies dan één van de officieel aangewezen zwemlocaties uit!

In Nederland loopt het zwemseizoen van 1 mei tot 1 oktober. In deze periode laat de provincie Noord-Holland de officieel aangewezen zwemwaterlocaties controleren op waterkwaliteit, hygiëne en veiligheid. Let bij elk bezoek goed op of er op dat moment een waarschuwing, een negatief zwemadvies of zwemverbod geldt.

Wat zijn officiële zwemlocaties?
De officiële zwemlocaties zijn te herkennen aan de grote lichtblauwe informatieborden. Binnen de ballenlijn is het water vaak niet dieper dan 1.40 meter. Alleen officieel aangewezen zwemplekken worden regelmatig gecontroleerd op waterkwaliteit, hygiëne en veiligheid. Als de actuele waterkwaliteit onvoldoende is dan wordt dit op een smal bord onder het algemene informatiebord aangegeven. Let op: deze meldingen kunnen regelmatig wijzigen. De website www.zwemwater.nl of de app Zwemwater geeft actueel zwemadvies. 

Een waarschuwing, negatief zwemadvies of zwemverbod heeft meestal betrekking op één van de officiële zwemlocaties in het gebied. Het Twiske kent verschillende officiële zwemlocaties, dus er blijven meestal voldoende plekken over waar het water wel van goede kwaliteit is en er naar hartenlust kan worden gezwommen.

Geen toezicht op zwemmers 
Bij onze recreatieplassen is er geen toezicht aanwezig voor zwemmers. Let daarom goed op jezelf en op de kinderen.

Zwemmen in open water is niet zonder risico! 
Buiten de officieel aangewezen zwemlocaties ontbreekt het inzicht in de veiligheidssituatie en wordt daarom afgeraden. Naast het feit dat er geen controles op veiligheid en hygiëne plaatsvinden, kunnen er gevaren zijn die je vooraf niet goed kunt inschatten. Veel recreatieplassen zijn afgegraven en door de diepte van de plassen komen koude stromingen voor. Onderkoeling en kramp liggen op de loer. Soms is het dan lastig of zelfs onmogelijk om nog verder te zwemmen. 

Duiken vanaf bruggen en zwemmen in vaarwater verboden
In vaarwater is zwemmen verboden omdat er vanaf boten en schepen geen goed zicht is op zwemmers. Ook wordt de waterkwaliteit niet gecontroleerd en kan er een sterke stroming staan. Het springen en duiken van bruggen is levensgevaarlijk en overal verboden.


Meer nieuws