2022 bord zwemwater

Het zwemseizoen is begonnen in Het Twiske!

Publicatiedatum: 1 mei 2024

Ben je van plan om lekker te gaan zwemmen in natuurwater? Kies dan één van de officieel aangewezen zwemlocaties uit in Het Twiske.!

In Nederland loopt het zwemseizoen van 1 mei tot 1 oktober. In deze periode laat de provincie Noord-Holland de officieel aangewezen zwemwaterlocaties controleren op waterkwaliteit, hygiëne en veiligheid. Let bij elk bezoek goed op of er op dat moment een waarschuwing, een negatief zwemadvies of zwemverbod geldt.

Wat zijn officiële zwemlocaties?
De officiële zwemlocaties zijn te herkennen aan de grote lichtblauwe informatieborden. Binnen de ballenlijn is het water vaak niet dieper dan 1.40 meter. Alleen officieel aangewezen zwemplekken worden regelmatig gecontroleerd op waterkwaliteit, hygiëne en veiligheid. Als de actuele waterkwaliteit onvoldoende is dan wordt dit op een smal bord onder het algemene informatiebord aangegeven. Let op: deze meldingen kunnen regelmatig wijzigen. De website www.zwemwater.nl of de app Zwemwater geeft actueel zwemadvies. 

Voldoende plekken om te zwemmen
Een waarschuwing, negatief zwemadvies of zwemverbod heeft meestal betrekking op één van de officiële zwemlocaties in het gebied. Het Twiske kent verschillende officiële zwemlocaties, dus er blijven meestal voldoende plekken over waar het water wel van goede kwaliteit is en er naar hartenlust kan worden gezwommen.

Geen toezicht op zwemmers 
Op en bij onze recreatieplas, zwembaaien en strandjes is er geen toezicht aanwezig voor zwemmers. Let daarom goed op jezelf en op de kinderen. Bel 112 bij levensbedreigende situatie.

Zwemmen in open water is niet zonder risico! 
Buiten de officieel aangewezen zwemlocaties ontbreekt het inzicht in de veiligheidssituatie en wordt daarom afgeraden. Naast het feit dat er geen controles op veiligheid en hygiëne plaatsvinden, kunnen er gevaren zijn die je vooraf niet goed kunt inschatten. Veel recreatieplassen zijn afgegraven en door de diepte van de plassen komen koude stromingen voor. Onderkoeling en kramp liggen op de loer. Soms is het dan lastig of zelfs onmogelijk om nog verder te zwemmen met mogelijke verdrinking als gevolg. 

Lees hier meer informatie over zwemmen in open water.

Brug- of steigerspringen verboden
Van een brug, de kant, een steiger of boot springen is niet alleen gevaarlijk, maar ook nog eens verboden. Stel dat er onverwachts een boot aan komt, de bodem toch iets minder diep is, of er ligt een scherp voorwerp in het water. Dan kan het zorgen voor ernstige verwondingen, doe het dus niet. Veilig zwemmen heb je zelf in de hand.

Beheer en onderhoud in het zwemseizoen

  • De zonneweides worden weer wekelijks gemaaid.
  • Toiletgebouwen zijn weer geopend op de zwemlocaties.
  • Stranden worden geëgaliseerd en bijgehouden.
  • De schoonmaakploegen doen hun uiterste best om de strandjes en ligweides schoon te houden. Je kunt ook een steentje bijdragen door afval in de daarvoor bestemde afvalbakken te gooien. Op drukke zomerse dagen kunnen afvalbakken snel vol raken, gooi het afval weg in een afvalbak iets verderop of neem het mee naar huis. Op deze manier houden we het gebied schoon!

We wensen iedereen een fijn zwemseizoen! 


Meer nieuws