Het zwemseizoen start per 1 mei

Publicatiedatum: 30 april 2021

In Nederland loopt het zwemseizoen van 1 mei tot 1 oktober. In deze periode (ook in tijden van corona) worden officiƫle zwemplekken gecontroleerd op waterkwaliteit, hygiƫne en veiligheid.

Ben je van plan om een verfrissende duik te nemen bij één van de officiële zwemplekken in Het Twiske. Let dan bij elk bezoek goed op of er op dat moment een waarschuwing, een negatief zwemadvies of zwemverbod geldt. Houd altijd de richtlijnen van de rijksoverheid in de gaten, ook in het water. Houd 1,5 meter afstand en gun elkaar de ruimte. Volg de aanwijzingen van de boswachters op en respecteer de regels zoals die zijn opgesteld. De officiële zwemlocaties in recretatiegebied Het Twiske vind je hier

Wat zijn officiële zwemplekken
De officiël aangewezen zwemlocaties in Het Twiske zijn te herkennen aan de grote lichtblauwe informatieborden. Binnen de ballenlijn is het water niet dieper dan 1,40 meter. Als de actuele waterkwaliteit onvoldoende is, dan wordt dit op een smal bord onder het algemene informatiebord aangewezen. Deze meldingen kunnen regelmatig wijzigen. Het zwemwater van de officieel aangewezen zwemplekken wordt regelmatig door de provincie Noord-Holland gecontroleerd op de aanwezigheid van blauwalg en bacteriologische verontreiniging.

LET OP: Zwemmen in water buiten de officieel aangewezen zwemlocaties is op eigen risico; daar zijn geen controles op veiligheid en hygiëne. 

Informatie over zwemwater
Indien er een waarschuwing, negatief zwemadvies of zwemverbod is gegeven, wordt dit op het publieksinformatiebord aangegeven op het desbetreffende strand. Actuele informatie over de waterkwaliteit en veiligheid staat tijdens het zwemseizoen op www.zwemwater.nl. Ook de zwemwatertelefoon (088 1021300) biedt gratis actuele informatie over de kwaliteit van het water. Nieuwe zwemverboden en negatieve zwemadviezen worden tevens gemeld via Twitter@ZwemwaterRUDNHN. Of raadpleeg de app Zwemwater.

Onderhoud en controles
Recreatieschap Twiske-Waterland is verantwoordelijk voor de inrichting en het onderhoud van de officiële zwemplekken in het Twiske en de daarbij horende voorzieningen op stranden en ligweiden, zoals openbare toiletten, ballenlijnen en speeltoestellen. De provincie Noord-Holland houdt toezicht op de hygiëne en veiligheid van de zwemplekken van 1 mei tot 1 oktober.

Kom niet allemaal tegelijk
Kies rustige momenten en plekken. De drukste dagen zijn zaterdag en zondag. Om de drukte te vermijden, raden we je aan om voor 11.00 uur of na 15.00 uur op pad te gaan. Kom te voet of per fiets naar ons recreatiegebied. Neem je toch de auto, parkeer nooit in de berm. Is de parkeerplaats vol? Ga dan ergens anders heen.

Vragen of opmerkingen
Vanzelfsprekend kun je je vragen of opmerkingen mailen aan de beheerder van Het Twiske. Mail naar info@twiske-waterland.nl 

Kijk voor het laatste nieuws over corona en de actuele richtlijnen van de Rijksoverheid op www.rijksoverheid.nl/coronavirus


Meer nieuws