wilgenroosje

Wilgenroosjes in de winter

Publicatiedatum: 20 januari 2021

In een zachte winter zoals nu, kun je nog veel bloeiende planten vinden. Ook in de tuin valt het dan op dat er soms nog rozen in bloei komen.

Maar er is in de wintermaanden nog een heel ander roosje te bewonderen. Het wilgenroosje! En dan niet de zomerplant wilgenroosje met haar roze bloemen, maar iets heel anders. Let er eens op als je een mooie winterwandeling in Het Twiske maakt. Ze zijn op heel veel wilgen te vinden!

Wel een roos maar geen bloem

Deze wilgenroosjes kun je het hele jaar vinden aan het eind van wilgentakken, maar in de winter, als er geen blad meer aan de bomen zit, vallen ze extra goed op. Wat is het? Kijk maar eens goed als je er bij kunt. Het is een rare woekering van een aantal bladeren, prachtig gevormd alsof het een bloem is. Als je het doormidden zou snijden zou het zomaar kunnen dat je er een klein insect in ziet zitten. Het is een zogenaamde gal.

Hoe wordt zo’n gal gevormd?

Deze gal bestaat uit vergroeide bladeren. De wilg wordt hiertoe aangezet door een piepklein mugje. Die heet natuurlijk, hoe kan het ook anders, de wilgenroosjesgalmug. Deze mug prikt in de stengel en legt er een eitje. Als reactie vormt de wilg bladeren in het wondje, maar niet op de normale manier. De plant maakt een mooie rozet van groene blaadjes waarin het larfje de hele zomer kan wonen. De larve overwintert hierin, voedt zich met het sap uit de celwanden van de bladeren en eet zich uiteindelijk naar buiten, zodat in het voorjaar de mug tevoorschijn komt. In de winter zijn de bladeren van het bijzondere roosje bruin geworden, maar ze zijn wel aan de boom blijven zitten.

 


Meer nieuws