Hoe bomen transformeren in de herfst en winter

Publicatiedatum: 2 december 2020

Als het kouder wordt, trekt al het leven zich een beetje terug. Groei komt tot stilstand. Vogels trekken naar warmere oorden, veel dieren gaan in winterslaap en zoeken beschutting op

Ook wij mensen zijn wat minder actief. Toch is er juist in de herfst- en wintermaanden veel te beleven in de natuur. Redenen genoeg om er op uit te gaan.

(Herfst)kleuren
In de zomermaanden hebben de bomen volop bladgroen (chlorofyl) aangemaakt met behulp van zonlicht. Nu de dagen korter worden is er veel minder daglicht en kan er dus veel minder bladgroen worden gevormd. Daardoor komen de andere kleurstoffen die altijd al in het blad aanwezig zijn, tot hun recht. Herfst doet zijn intrede met gelel, bruine en soms zelfs vlammend oranje/rode kleuren.

Tegelijkertijd gaat het suikergehalte in het blad omhoog. Suiker werkt als antivries en beschermt dus tegen de kou. Uiteindelijk valt het blad van de boom omdat afvalstoffen worden getransporteerd naar de steelaanzet en daar een kurkachtig laagje wordt gevormd waarmee de verbinding wordt verbroken. De goede stoffen trekken zich terug in takken en stam. Een mooi mechanisme om de winter door te komen. Het tijdstip waarop het blad van de boom valt, hangt van de soort af, maar ook van de weersomstandigheden. Plaatselijk kan er meer licht op de boom vallen, bijvoorbeeld in de steden onder lantaarnpalen. Daar zal een boom wat langer zijn blad vasthouden.

Knoppen
Alle energie gaat in de herfst en winter naar de vorming van nieuwe knoppen. Een teken dat het leven gewoon door gaat. Nu de meeste bomen kaal zijn geworden, kun je die knoppen goed bewonderen.

Voorbode van de lente
Ga tijdens een winterwandeling in Het Twiske eens op zoek naar deze knoppen, en bedenk dat de lente hiermee al wordt aangekondigd. Straks als de dagen weer langer worden, botten ze langzaam uit en zullen ze uiteindelijk ontluiken in nieuw frisgroen blad. Een heerlijk vooruitzicht tijdens de donkere dagen!

Ontdek de prachtige natuur in Het Twiske en maak hier een heerlijke wandeling. Loop eens de mooie wandelroute Twiskeroute .

 


Meer nieuws